Ute har på mange måter blitt det nye inne, og de siste årene har utviklingen gått i retning av at stadig flere legger ned betydelige midler i å oppgradere og forskjønne uteområdene. Setter vi det litt på spissen, kan vi si at det ikke bare bygges terrasser lenger – i stedet bygger vi helhetlige og sammenhengende uterom som innbyr til bruk året rundt.
Det har blitt mer vanlig å flytte ut elementer som tradisjonelt sett har hørt til innendørs, slik som tepper, puter og gardiner. Denne utviklingen ble forsterket våren 2020. Det handlet både om tidvis svært strenge restriksjoner på hvor mange som kunne være samlet innendørs, samt at reiserestriksjonene førte til at mange tilbrakte mer tid enn vanlig hjemme.
Når oppmerksomheten dreies over mot å lage helhetlige og sammenhengende uterom, krever det imidlertid mer planlegging. Det er ganske enkelt flere elementer å ta hensyn til og du må i større grad tenke slik du gjør når du pusser opp eller rehabiliterer innendørs.
Det første du må gjøre, er å vurdere tomten og plassen du har tilgjengelig. På samme måte som når du gjør tiltak inne, er det alltid lurt å ha med seg målebåndet slik at du kan sjekke hva slags plass du faktisk har tilgjengelig. Når du får målene ned på papiret kan du starte med å lage enkle skisser av hvordan du ønsker at uterommet skal fremstå – dette er med på å virkeliggjøre prosjektet ditt. I tillegg er det en rask og enkel måte å få en virkelighetsorientering på. Ofte er det nemlig plass til mindre enn du trodde, og det er greit å finne ut av det så tidlig som mulig.
I tillegg til å ta hensyn til tilgjengelig plass, er det også viktig at du tenker gjennom hvordan forhold knyttet til vind, skygge og sol er på tomten. De færreste ønsker å plassere spiseplassen i hagen et sted der det ofte blåser mye, og det finnes ulike måter å håndtere denne typen forhold på. Én måte å gjøre det på er å plassere plattingen der du skal ha spiseplassen på et lunt sted. Alternativt er det mulig å bygge en levegg for å dempe vinden og stenge for innsyn. Bygger du leveggen på riktig måte vil den heller ikke sperre all utsikt.
For å unngå den verste solen når familien inntar en utendørs lunsj eller middag, kan det også være smart å lage et overbygg. Det er også kjekt å ha dersom regnbygene setter inn akkurat i det grillmaten anrettes på tallerkenene. De siste årene har pergola vært svært populært som overbygg på uteplassen, men det er også mulig å bruke markiser eller bygge en hagestue.
Husk at det også er viktig å ta hensyn til elementer som ikke lar seg fjerne uten videre. Det kan eksempelvis dreie seg om fjell som ligger oppe i dagen, fine trær du helst vil la stå, murer eller hekker. Har du nivåforskjeller i hagen, bør du vurdere å bruke disse som et utgangspunkt for oppdeling av uterommet. Tidligere var det vanlig å bruke søyler for å utjevne høydeforskjeller og å bygge store terrasser på samme plan, men i dag er det flere som velger å følge terrenget. På den måten får du mer variert uterom med naturlige soner og oppdeling. Har du en flat tomt kan du eksempelvis dele opp i ulike soner ved å bygge
levegger, hagemurer eller plassere ut sittebenker. Lar du klatreplanter vokse i en levegg får du også blomstrende vegger som gjør det ekstra trivelig i hagen.
Det er fort gjort å la iveren ta litt overhånd når du starter med nye prosjekter, men det er et par ting du absolutt ikke må glemme. For det første er det viktig at du sjekker hvilke byggeregler som gjelder med tanke på avstand til nabotomt, høyde på bygg, avstander med tanke på spredning av brann osv. Her kan du få god hjelp av Direktoratet for byggkvalitet sine nettbaserte veiledningstjenester, men husk også at lokale regler kan gjelde. Sjekk derfor hva som gjelder akkurat der du bor.
Det er også viktig å tenke på infrastruktur som strøm og vann. Vil du eksempelvis bygge et utekjøkken, er det smart å legge frem en vannledning slik at du kan få vann i kranen. De fleste har kun behov for sommervann til et utekjøkken, så det er ikke spesielt komplisert å få til.
Når det gjelder strøm, bør du tenke gjennom hva slags behov du har. Kanskje du ønsker å lyse opp en gangsti av tråkkheller eller vil belyse en fin busk eller et flott tre? Dette må du tenke på tidlig i prosjektet, da det ofte er behov for å grave ned strømkabler. Når det gjelder lys i hagen, er det også viktig å tenke på naboene. Bor du i et tettbygd strøk er det fort gjort at det fine lyset i din hage blir sjenerende for naboen. Når du først er i gang med å legge opp strøm til uteområdene, kan det også være fornuftig å montere en utendørs stikkontakt hvis du ikke har det fra før. Da blir det vesentlig enklere å bruke elektriske apparater som vaffeljern, miksmastere, kjøkkenmaskin osv. på utekjøkkenet.
Å skape et helhetlig uterom krever ofte mye arbeid og penger. Omgjøring av en etablert hage vil for eksempel ofte innebære en del grunnarbeid i form av graving, planering og flytting av masser for at du skal få det slik du vil. Da er det også fort gjort at du finner ut at dreneringen rundt huset burde fornyes eller at det strengt tatt også hadde vært fornuftig å gjøre noe med innkjørselen – og plutselig får pengene bein å gå på.
Bygger du derimot nytt hus, er mange av stegene mot et flott uterom enklere å gjennomføre. Det handler blant annet om at du står mer fritt når det gjelder ting som husets plassering på tomten, plassering av trær/vekster, klargjøring av grunn, fremføring/planlegging av infrastruktur og generell tilpasning mellom utendørs- og innendørsområdene. Dessuten kan du rådføre deg med boligprodusenten og få tilgang til inspirasjon fra andre som har bygget samme eller ganske likt hus som deg. Du får rett og slett en del stordriftsfordeler med på kjøpet dersom du bygger nytt. Frister det å bygge nytt hus, kan du sjekke ut alle våre boligmodeller med fastpris.
Ønsker du mer informasjon om hvordan vi håndterer personopplysninger og hvordan data lagres, les vår Personvernerklæring.